hirdetés

A cseresznye ízű e-cigaretták károsabbak?

Számos tanulmány foglalkozott már az e-cigaretták egészségi hatásaival, ezek eredményei azonban nem sokban segítették a tisztánlátást. A Thorax című lapban közzétett az ízesítések különböző hatásait vizsgáló kutatás során azt találták, hogy bizonyos termékek nagyobb dózisban tartalmaznak légúti irritánsokat.

hirdetés

Az Egyesült Államokban jelenleg a felnőtt korú lakosság 12,6 százaléka használ elektronikus cigarettát (e-cigarettát), és a szám folyamatosan emelkedik. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy az e-cigaretták kisebb egészségi kockázatot rejtenek magukban a felhasználóra nézve, mint a hagyományos dohánytermékek, mivel toxikus vegyületeik összetételét illetően különböznek egymástól. Ugyanakkor mások a negatív egészségi hatásokra figyelmeztetnek. Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott tanulmány például összefüggést talált az e-cigaretták és a rákbetegséggel összefüggő sejtkárosodás között.

Az e-cigaretták tipikusan olyan ízesítőanyagokat tartalmaznak, melyek élelmiszerekben már biztonságosnak bizonyultak. A szakemberek körében azonban aggodalmat kelt az inhaláció útján történő bejutással összefüggő potenciális ártalom. Az e-cigaretták ízesítőanyagainak egyik komponense a benzaldehid, melyet rendszeres használnak a kozmetikai és az élelmiszeriparban. Érdekes megjegyezni, hogy ez az egyik kulcsfontosságú alkotóeleme az úgynevezett természetes gyümölcsízeknek. A vegyületről állatkísérletekben és munkahelyi expozíciós tanulmányokban bebizonyosodott, hogy irritálja a légutakat. Ennek ismeretében a kutatók azt kívánták meghatározni, hogy az interneten kapható ízesített e-cigaretták elszívása kapcsán mennyi benzaldehid kerül inhaláció útján a szervezetbe.

Ehhez először a termékcímke ízesítésre vonatkozó információi alapján kategorizálták a vizsgálatba bevont 145-fajta e-cigarettát, az alábbiak szerint: bogyós gyümölcs/trópusi gyümölcs (40 termék), dohány ízű (37 termék), alkoholos (15 termék), csokoládé/édesség (11 termék), kávé/tea (11 termék), menta/mentol (10 termék), cseresznye (10 termék) és „egyéb” (11 termék).

Egy automata dohányzásszimulátorral minden cigaretta füstjéből aeroszol permetet állítottak elő, melyben mérték a benzaldehid mennyiségét és kiszámították a napi inhalációs dózist. Ezt követően összehasonlították az e-cigaretták és a hagyományos cigaretták inhalációs dózisát, illetve meghatároztak egy maximális dózist, mely egy egészséges dolgozó számára egy 8 órás műszak alatt megengedhető.

Az eredmények azt mutatták, hogy a 145 vizsgált e-cigaretta közül 108-ban jelen volt a benzaldehid, és a legmagasabb szinteket a cseresznye ízesítésű e-cigarettákban találták, ami pontosabban 43-szoros különbséget jelentett.

Ezen túlmenően azt is megfigyelték, hogy az e-cigarettákból tipikusan nagyobb mennyiségű benzaldehid került inhaláció útján a dohányos szervezetébe, mint a hagyományos cigarettákból.

A szerzők ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a cseresznye ízű e-cigaretták napi inhalációs dózisa 70,3 mikrogramm, ami még így is kevesebb mint egy ezrede a munkahelyeken megengedett expozíciós benzaldehid-koncentrációnak.

Bár hangsúlyozzák, hogy vizsgálatuk gyengéje, hogy szimulátort használtak, mely nem tükrözi szükségképpen a való élet körülményeit, kiemelik, hogy eredményeik felhívják a figyelmet a cseresznye ízű e-cigaretták veszélyeire. „A cseresznye ízesítésű e-cigarettákat szívók szignifikánsan nagyobb mennyiségben lélegezhetik be a benzaldehidet, mint a más ízű termékek használói. Bár az e-cigaretták ígéretes eszközök lehetnek a dohányosokat fenyegető ártalmak mérséklésére, az adatok rávilágítanak az inhalációs benzaldehid veszélyeire, mely a krónikus dohányosok esetében rendszeres expozíciót jelent” – vonják le a következtetést.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.