hirdetés

A BRAF- és a MEK- gátlás kombinációja melanómában

Eddig a BRAF-gátlás volt a BRAF-mutáns előrehaladott melanoma standard kezelése, de az újabb, a BRAF és a MEK-együttes gátlására irányuló vizsgálatok jó eredményei arra utalnak, hogy ez a kombinált kezelés lesz a jövőben az elsőként választandó. 

hirdetés

Jelenleg a BRAF-mutáció pozitív, előrehaladott melanomás beteg első választású kezelése a BRAF-gátlóval végzett monoterápia. Bár a gyógyszer drámai javulást eredményez, azonban a hatás 5-6 hónap múlva elmúlik, és a betegség kiújulás következik be. A daganat ugyanis – a MAPK jelátviteli úton keresztül - rezisztenssé válik a BRAF-gátlóval szemben. Ezt az utat lehet MEK-gátlóval blokkolni. Amennyiben tehát a BRAF-gátló mellé MEK-gátlót is adunk, nem alakul ki a rezisztencia és javul a betegség kimenetele.

Az ESMO 2014-es Kongresszusán (2014. szept. 26.-30, Madrid) erre irányuló két vizsgálatról számoltak be: mindkettőben BRAF-gátlóként a vemurafenib (Zelboraf) szerepelt, csak mindkét vizsgálatban más-más kombinációkkal végezték a BRAF és a MEK-együttes gátlását. A coBRIM vizsgálatban vemurafenibet egy cobimetinib nevű vizsgálati anyaggal társították, míg a COMBI-v vizsgálatban dabrafenibet (Tafinlar) trametinibbel (Mekinist) adták együtt. Ezt a kombinációt az USA-ban már engedélyezték, de Európában még a 3. fázisú vizsgálat eredményére várnak. „Mindkét vizsgálat bizonyította, hogy a BRAF plusz a MEK gátlása az egyedüli BRAF gátlásnál jobb eredményekre vezet” – jelentette ki Dr. Ignacio Melero, a pamplonai Navarra Egyetemen immunológus professzora. Javult a válaszadási arány, a progressziómentes túlélés 4 hónappal, a teljes túlélés pedig legalább 2 hónappal hosszabbodott meg (bár utóbbi adat még nem végleges, ráadásul csak a legrosszabb prognózisú esetek szerepeltek a vizsgálatban). A coBRIM vizsgálatot a Roche/Exelixis, a COMBI-v vizsgálatot a GlaxoSmithKline támogatta.

Az ausztrál coBRIM vizsgálatot Dr. Grant McArthur (Peter MacCallum Cancer Center, Melbourne, Ausztrália) vezette 495, eddig nem kezelt BRAF V600 mutáció-pozitív lokálisan előrehaladott és nem reszekálható vagy áttétes melanomás betegen. A válaszadási arány meglepően magas volt: 68% az egyedüli vemurafenib csoport 48%-ával szemben, komplett válasz 10%-ban fordult elő a 4%-kal szemben. Az átlagos progressziómentes túlélés 11,3 hónap volt az egyedüli vemurafenib 6,0 hónapjával szemben (HR 0,60, p=0,0003). „Gondoltuk, hogy jó lesz a kombináció, de ilyen mértékű hatásra nem számítottunk”- jelentette ki Dr. McArthur. „A BRAF és MEK gátlók kombinálása a BRAF-poztív előrehaladott melanomás betegek első vonalú kezelésének új standardjává kell, hogy váljék”.

A COMBI-v vizsgálat Európában folyt, szintén előrehaladott, BRAF-pozitív melanomás betegek, szám szerint 705 beteg bevonásával. Dr. Caroline Robert, a párizsi Gustave-Roussy Intézet bőrgyógyászatának vezetője elmondta, hogy az összehasonlító vizsgálatot a jelentős különbség miatt a tervezettnél korábban, az interim analízis idején lezárták, mert az alkalmazott dabrafenib + trametinib kombinációval az átlagos túlélés már meg is haladta az egyedüli BRAF gátló vemurafenibbel elért 17,2 hónapos átlagos teljes túlélést (HR 0,69, p=0,005) - így ez az időpont lett egyben a végleges analízis időpontja is. Az analízis idején (átlagosan 10-11 hónap megfigyelés után) az egyedüli vemurafenib kezelésen lévők 35%-a, míg a kombinációban részesülők 28%-a halt meg. A másodlagos végpontokban is jelentős javulás volt észlelhető, hiszen a kombináció használatával az átlagos progressziómentes túlélés 7,3-ról 11,4 hónapra hosszabbodott meg (HR 0,56, p<0,001). Az összes mérhető válaszok száma (ORR) a kombinált kezelés hatására 64%-os volt a vemarufenib kezelés 51%-ához képest, a komplett remissziók száma pedig 13%-ra a 8%-hoz viszonyítva. A válaszok időtartama 7,8 hónapról 13,8 hónapra hosszabbodott meg.

„A fenti adatok megerősítik azt a preklinikai megfigyelést, hogy a MAP-kináz jelátviteli út kiterjedtebb gátlása (a BRAF és a MEK együttes gátlásával) késlelteti a rezisztencia kialakulását, és ez a beteg hosszabb túlélésében jelentkezik” jelentette ki Dr. Robert.

Mint Dr. Reinhard Dummer (University of Zurich Hospital), az ESMO fakultás koordinátora kijelentette: „eddig a BRAF gátlás volt a BRAF-mutáns előrehaladott melanoma standard kezelése, de a 2 vizsgálat – és az év elején megjelent egyéb adatok is – arra utalnak, hogy a dabrafenibbel és trametinibbel, vagy vemurafenibbel és cometinibbel végzett kombinációs kezelések lesznek ennek a betegcsoportnak a standard kezelési módjai”.

A kombinációk toxicitásai egyébként hasonlók voltak, mint az egyedüli BRAF- gátlás mellett megszokottak, de jelentősen csökkent a BRAF gátlás mellett észlelt tipikus bőrelváltozások (laphámrák a bőrön, hyperkeratosis, alopecia) száma. A fényérzékenység az egyedüli vemurafenib után jelentkezik, a kombináció után nem. Mint az előre várható volt, a kombinációkkal több volt a gasztrointesztinális tünet, de ezek (nausea, vomitus) kezelhetők voltak. A két gyógyszer együttes ára sajnos ma még igen magas.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. ESMO Congress 2014, Madrid

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.