hirdetés

Vírusos szívizomgyulladás

Főbb tézisek:

  1.  A gyulladásos cardiomyopathia kardiopatológiai diagnosztikája a dallasi kritériumokon alapul, amelyek az immunhisztokémiai és molekuláris biológiai módszerek ötvözése révén jelentősen megkönnyítik a gyulladásos cardiomyopathia differenciáldiagnózisát. Klinikailag releváns diagnózis csak a klinikai, infektológiai és szövettani leletek együttes értékelésével születhet, ugyanis csak így különíthető el egymástól a kóroktani szempontból jelentős vírusos eredetű gyulladás és az ártalmatlan, gyulladásos jeleket nem mutató, látens vírushordozás.
  2.  A myocarditis klasszikus kórokozói, a Picornaviridae családba tartozó humán patogén enterovirusok, különösen a B csoportú Coxsackie-vírusok az infektológiai szempontból legjobban vizsgált vírusok közé tartoznak. A kórfolyamat első lépése a szívizomsejtek vírus indukálta nekrobiotikus elváltozása, amely a vírusreplikáció akut fázisával párhuzamosan megy végbe. Ezt követően – egyelőre ismeretlen genetikai tényezőktől függően – a vírus mint perzisztáló kórokozó krónikus gyulladásos állapotot tarthat fenn a szívizomban.
  3.  Az elsődlegesen a szívizomsejteket megfertőző enterovirusokkal ellentétben a parvovirus B19 (PVB19) a kis intramyocardialis arteriolák és venulák endotheljét fertőzi meg, endothelialis diszfunkciót és másodlagos szívizom-károsodást okozva. A betegség krónikus fázisának központi folyamata a kapillárisok endotheljének fertőződése és a szívizom macrophagokban gazdag gyulladása. Nem tudjuk még, hogy a PVB19 különböző genotípusai és variánsai mennyiben felelősek a betegség igen változatos kórlefolyásáért, mely magába foglalhat akut mikrocirkulációs zavart, progrediáló balszívfél-elégtelenséget vagy izolált endothelialis és végdiasztolés diszfunkciót. A területen intenzív interdiszciplináris kutatómunka folyik.

 

 Agyulladásos cardiomyopathia a WHO osztályozása szerint a specifikus cardiomyopathiák közé tartozik, és felöleli a kardiális működészavarral járó myocarditiseket. 17 Kardiopatológiai szempontból myocarditisen a szívizomsejtek károsodását értjük, amely a szívizom gyulladásos sejtekkel történő reaktív beszűrődésével, illetve következményes interstitialis átépülésével (remodeling) jár. Az ischaemiás elváltozások nem ebbe a csoportba tartoznak. 13 A szívizom vírusfertőzésének kimutatására alkalmazott in situ hibridizációs vizsgálatoknak, valamint a virális és gazdaspecifikus patogenitási tényezők részletes elemzésének köszönhetően jelenleg az enterovirus indukálta gyulladásos cardiomyopathia patogenezisét, ezen belül is a B csoportú Coxsackievírusok (CVB) etiopatogenetikai jelentőségét ismerjük a legjobban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
R. Kandolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.