hirdetés

Időskori nyelési zavarok

Sok idős, beteg ember számára az étkezés az egyetlen testi öröm. A nyelési zavarok azonban súlyos állapotok kiváltói lehetnek, akár meg is rövidíthetik az életet.

hirdetés

A nyelés bonyolult, részben akaratlagos, részben reflexes folyamat. Amikor a megrágott falatot akaratlagosan a száj­üregből a garatba juttatjuk, a légzés reflexes gátlás alá kerül, mert a légzés és a nyelés útja keresztezi egymást. A lágyszájpad elzárja az orrüreghez vezető utat, a garat kiszélesedik, a csökkent nyomás segíti a falat hátrajutását. A nyelvcsont és a gége fölemelkedik, kiala­kul a légutak többszörös védelme, a falat a gége mögött a nyelőcsőszájadékba siklik.

Az öregedéssel a nyelési reflex kiváltó­dásának területe egyre hátrább és lejjebb tevődhet át, így a reflex kiváltódása késik, és a falat hátracsoroghat a szájüregből. Különö­sen a folyadék kerülhet gyorsan a gégébe, aminek következménye a reflexes köhö­gés vagy a „csendes aspiráció”. Időskorban a nyelvcsont és a gége porcos állományá­nak elcsontosodása és az izomerő gyengü­lése miatt a gége megemelkedése csökken, a garat és a gége mozgásai beszűkülnek és lelassulnak. A nyelőcsőbemenet megnyílása tökéletlenné válhat, ideje lerövidülhet. Mind­ez a rágási-nyelési működés hibáihoz vezet.

A nyelési zavar veszélyei

A táplálékfelvétel, a rágás és a nyelés zava­rai kiszáradást, alultápláltságot, felső légúti fertőzéseket, tüdőgyulladást okozhatnak, hozzájárulhatnak az idős ember szociális elszigetelődéséhez. Öt–tíz idős ember kö­zül legalább egynek van nyelési zavara, de az öregek otthonában lakók között még gyakoribb a bizonytalan nyelés.

A nehezen rágó, nyelő idős ember ét­keztetése nagy türelmet igényel; a lassú, nehézkes, sokszor nem esztétikus művelet sok köhécseléssel jár, különösen akkor, ha a folyadék vagy a falat „félremegy”.

Komolyabb következményekkel is járhat, ha ismételten folyadék, nyál vagy ételdarabok kerülnek a légutakba. A fo­lyadék- vagy ételaspiráció az időskori idült hörghurut és tüdőgyulladás egyik fő oka. Mind a hozzátartozóknak, mind a család­orvosoknak számolniuk kell a szövődmé­nyek veszélyével, és a nyelési zavar súlyos eseteiben geriáter vagy fül-orr-gégész, foniáter szakorvos segítségét kell kérni a megelőzésükhöz.

Gyakorlati tanácsok

A biztonságos táplálkozáshoz fontos, hogy az idős ember érzékelje az étel látványát, illatát, felkészüljön a rágás és nyelés mozdulatsorai­ra. Ezért nem szabad oldalról etetni a magát ellátni nem képes családtagot. Gondoskodni kell arról, hogy nyugodt, zajmentes környe­zetben, ízlésesen tálalt ételt fogyasszon kényelmes testtartásban, és minden egyes nyelésre figyeljen. Erőteljes nyelésre, szükség szerint „utánnyelésekre” biztassuk őt.

A nyelés biztonsága szempontjából jobb a hideg vagy meleg étel a testhő­mérsékletű vagy kihűlt fogásoknál. Az ízek legyenek határozottak, a fűszerezést nem kell kerülni. Veszélyesek lehetnek a vegyes állagú ételek, pl. a darabos részeket is tar­talmazó levesek – biztonságosabbak a csak folyadékot tartalmazó levesek vagy csak puhára főzött részekből álló ételek.

A gyakran félrenyelő idős ember itatá­sához hasznos segédeszköz az orr irányá­ban ívesen kivágott peremű pohár, ami házilag is elkészíthető. (Nem tévesztendő össze a hagyományos, porcelán csőrös pohárral, melynek használata nyelési za­var esetén veszélyes és kerülendő!) További lehetőség az itatás biztonságosabbá téte­lére a folyadékok besűrítése gyógyszertár­ban kapható, színtelen, íztelen és szagtalan sűrítőanyagokkal.

Dr. Hacki Tamás
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.