hirdetés

Horkolás

A horkolás nem mindig olyan ártatlan jelenség, mint amilyennek hisszük: szív- és érrendszeri eltérésekkel társulhat, komoly pszichológiai és szociális következményei lehetnek. A kiváltó okok felderítése, a következmények megelőzése sokszor szakorvosi közreműködést igényel.

hirdetés

Dohányzás, alkoholfogyasztás, nyugtatók szedése is okozhat horkolástA horkolás hanghatással járó ki- és be­légzés alvás közben vagy félálomban, amikor az orr, a lágyszájpad és a gége eler­nyedt lágyrészei rezgésbe jönnek. Elsősor­ban a férfiak panasza, de nőknél sem ritka. Gyermekek között is előfordul, pl. ha az orr­manduláik megnagyobbodnak. Horkolásra hajlamosít pl. az elhízás, az orrnyálkahártya duzzanata, az orr- és/vagy garatmandulák megnagyobbodása, a pajzsmirigy-alulmű­ködés, az arc veleszületett rendellenessé­ge, a nyelv megnagyobbodása, allergiás orr- és garatnyálkahártya-duzzanat stb.

Az obstruktív alvási apnoé szindróma

Ez a tünetcsoport (rövidítve: OSAS) azt je­lenti, hogy alvás közben szabálytalan légzés, horkolás jelentkezik, ezt másnap álmosság követi. OSAS esetén a légutak összeesése miatt a levegő áramlása óránként több mint ötször legalább 10 mp-re megszakad. Obstruktív alvási apnoéról (OSA) akkor be­szélünk, ha a szakadozott, szabálytalan éj­szakai alvás közbeni horkoló légzés másnap­ra következményeket nem hagy maga után.

Az OSA horkolással jár. És fordítva: az OSA előfordulási aránya a horkolásról pa­naszkodók között 70% is lehet. Az állapot zavart okoz a szervezet oxigénellátásában, szívműködési és vérnyomásproblémák lép­hetnek fel. Ha valaki magán vagy partnerén horkolás közben hosszabb légzésszünetet tapasztal, alvásspecialistához kell fordulnia kivizsgálás céljából.

Kivizsgálás

Az orvos kikérdezi a beteget panaszairól, egyéb kórállapotairól. Tudnia kell, mennyi ideje áll fenn a horkolás; mennyire gyakori; van-e olyan alvási testhelyzet, mely kedvez a jelentkezésének; van-e hajlamosító ténye­ző (alkohol, nyugtató); zavarja-e a horkolás a beteg éjszakai pihenését, vannak-e más­napra átnyúló következményei; észlelte-e a beteg partnere légzésszünetek jelentke­zését; társulnak-e egyéb tünetek a horko­láshoz (pl. ingerlékenység, reggeli fejfájás, alvás közben fulladásszerű epizódok).

A második lépés az általános állapot fel­mérése, olykor fül-orr-gégészeti vizsgálattal kiegészítve. Ezt követi a testtömegindex és a nyakkörfogat mérése (>43 cm-es nyakbő­ség OSA-ra hajlamosít). Poliszomnográfiás alvásvizsgálatra elsősorban akkor lehet szükség, ha szóba jön a műtéti megoldás. A tükrözéses vizsgálat vagy a horkolás hallás alapján történő elemzése a légúti akadály felderítésében nyújthat segítséget, alkalmas lehet pl. a ritka légúti daganatok, ciszták ki­zárására. Esetenként hasznos a pajzsmirigy­funkció vizsgálata.

A horkolás enyhíthető!

Első lépésként hasznos a testsúly csök­kentése – ennek számos egyéb egészségi haszna is van. Segíthet a dohányzásról való leszokás, az alkoholfogyasztás csökkenté­se, nyugtatók elhagyása, a fizikai aktivitás növelése, bizonyos alvási pozíciók kerülése (pl. párnák, ékpárnák segítségével).

Az orr levegőáramlása a nyálkahártya duzzanatát csökkentő orrcseppel, orrper­mettel javítható. Ha a horkolás csak nyi­tott szájjal való alvás közben jelentkezik, a szájat zárva tartó eszközök (pl. tapasz) alkalmazhatók. Sok más eszköz is kapható a horkolás csökkentésére; hatásukat nem támasztják alá bizonyítékok, de érdemes próbát tenni velük. A hálótárs nyugodt pi­henésének kiváló segédeszköze a füldugó.

A sebészeti eljárások célja a horkolást okozó anatómiai elváltozás megszünteté­se. A szóba jövő műtéti lehetőségekről fül-orr-gégész szakorvos tud tájékoztatást adni.

Ez a tájékoztató nem helyettesíti az orvosi kezelést. A betegek számára készített másolatoktól eltekintve felhasználása csak a kiadó írásos hozzájárulása nyomán engedélyezett.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[191992] galéria
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.